Stýská se mi, co s tím uděláš?

Proč muži hned neodpovídají na SMS?

Dotaz:

Napsala jsem mu ráno SMS a on mi až do večera neodpověděl. Kašle na mě, má jinou ženu? Dělá si ze mě srandu, napíná mě?

Jiřina

Dobrý den, paní Jiřino,

Muži v mnoha případech odpovídají na vaše láskyplné SMS tehdy, když na to mají čas. Vy, ženy, dokážete dělat několik věcí najednou. Umíte sedět na poradě, sledovat šéfův velmi inteligentní monolog, dělat si poznámky, potichu odpovídat kolegyni a ještě druhou rukou psát pod stolem svému příteli SMS.

My muži přes veškerou genialitu, jasné řešení mezinárodní politiky, výrazně účinnou strategii fotbalu, hokeje a celosvětové ekonomiky, umíme řešit jen JEDNU jedinou věc v daném okamžiku.

Většina mužů, když dostanou něžnou SMS od své přítelkyně, nadmou prsa, ramena se jim rozšíří přes celá záda, zatáhnou břicho, oči dostanou svůdný lesk a nesou se prostorem jako King Kong pralesem.  Pán tvorstva zaujal a má splněno.

Jak to vnímá žena? Zahájila konverzaci, nabídla něhu a čeká na okamžitou reakci. – Nic. – Nepíše. Nevadí, napíše za chvíli.

Po chvíli žena zjišťuje: pořád nepíše. Co se stalo? Nemůže? Je v pořádku? NĚCO SE MU STALO! Nervy začínají pracovat v katastrofických obrátkách, slyšíte trávu růst, malujete si drsnou skutečnost, svět začínáte vidět v černých barvách. Po další hodině zoufalého hypnotizování displeje vašeho telefonního aparátu dojdete k přesvědčení: Nic mu není… Tak co tedy? Kašle na mě! Nejsem pro něj dost důležitá. Má tam určitě jinou!!

Tak tohle všechno jsou jen domněnky. Konstruujete si něco na základě svých fantazijních představ. Skutečnost je naprosto jednoduchá. Pán tvorstva nemá dostatek kombinačních schopností, aby mu docvaklo, že by měl odpovědět na láskyplnou SMS hned. Muž myslí přímočaře. Vy si libujete v kličkách, náznacích, nenápadných naťuknutích.

Takže co s tím? Pokud chcete rychlou odpověď, položte otázku ve své SMS. Pro mužský mozek je to impulz: na otázku musím dát odpověď. A dá ji velmi brzy. A naopak. Pokud pošlete zprávu, která jen něco oznamuje, tedy, že ho milujete, že se vám stýská, že se na něj těšíte, že…, že…, že…, tak to jeho analytický mozek vezme na vědomí, potěší ho to a večer, při konečném odpočinku, když si projíždí mobil, se na vaši láskyplnou esemesku usměje, v duchu vás pohladí a VŮBEC NETUŠÍ, že vy jste na pokraji nervového zhroucení, s krvavě rudýma očima sledujete seriál a v duchu s ním diskutujete na téma základních povinností milence. Neví, že riskuje rychlou smrt z důvodu vaší nepříčetnosti, za kterou STEJNĚ MŮŽE JEN ON SÁM!!! Nechává mě čekat a má z toho srandu! Hajzl!!

Právě to, že vy dokážete dělat více věcí najednou, vám znemožňuje pochopit, že muž si potřebuje vyčlenit čas na to a pouze na to, že se bude soustředit na text odpovědi.

Velmi častý argument ze strany žen slýchám ve své praxi: Hergot, když sedí na záchodě a tlačí, tak může vzít mobil a napsat, ne?! A přitom nechápete, že muž musí přerušit jednu činnost, aby mohl zahájit druhou. :-)

Nezapomínejte na otazník

Opakuji, je to důležité: Když už toužíte po brzké odpovědi, soustřeďte se na zadání skutečného dotazu. Takového, který končí otazníkem a ne tečkou. Pokud mu nepoložíte dotaz, nedivte se, že neodpoví. Jednoduše si vaši zprávu uloží jako informaci, něco jste mu oznámila a žádnou odpověď nečekáte. Utvářejte svého muže, pište tak, aby ho jeho podvědomí donutilo odpovědět co nejdříve. Muž reaguje na potřebu hledat, najít a oznámit řešení. Jednoduché, že? (I když vím, že ženy nesnášejí muže, kteří je v polovině jejich lamentací přeruší a s převahou mezinárodně uznávaného génia jim vysvětlí řešení situace, které vy už stejně dávno znáte.) Takže na SMS „miluji tě, stýská se mi“ odpoví až večer (nebo druhý den) „i já tě miluji a také se mi stýská“.  Na SMS „stýská se mi, co s tím uděláš?“ máte zaručenou odpověď do deseti minut od jejího přečtení s návrhem na setkání pokud možno okamžitě. Nikoli „stýská se mi, kdy přijedeš?“ To muži vnímají spíše jako určitou formu nátlaku či nenápadné manipulace.

Množství neznamená kvalitu

Další výraznou chybou je zasypávání muže častými SMS. Pokud během jedné hodiny přijde deset zpráv od jeho milované, aniž by on poslal jedinou odpověď, pak ve vás uvidí spíše  proudovou stíhačku, než ženu, po níž by se mu mělo stýskat. Pro muže je to jen psaní o ničem, jenom pro to, aby se psalo. Co také má hned odpovědět na text typu- nudím se – venku je horko-  jsem unavená – mám hlad… ?

Opakované dotazy

Když už ho dobře znáte, víte, že opakované ptaní se na to samé nemá význam, na to pán tvorstva nezabírá. A pokud se sotva znáte, potom co půlhodinová sprška stejných dotazů v různých obměnách určitě nepodpoří jeho zájem a velmi brzy začne hledat jinde. Vyhněte se množství dotazů, jejichž cílem je zjistit, co a s kým dělá, jestli už se vzbudil, jestli je po snídani, jestli se umyl a kde všude, snědl oběd, co měl dobrého, s kým a kde byl… To je z mužského hlediska výslech, nikoli zájem. (Pokud toto dělá muž ženě, pak je to fanatický žárlivec a je lepší od něj co nejrychleji utéci.)

Obecné dotazy

Co nového, nějaké novinky? Co se ti honí hlavou… Obvykle na ně muži odpovídají jenom stěží, zvláště, pokud se opakují několikrát denně. My, muži, potřebujeme konkrétní dotaz, abychom se mohli blýsknout konkrétní odpovědí. Ženské klábosení o všem a zároveň o ničem prostě nezvládáme. Když hovoří muž, pak něco sděluje. Když hovoříte vy, ženy, pak se tím odreagováváte, čistíte si mozek od stresů.

Únavné dotazy

Co děláš? S kým jsi? Kde jsi? Tyto otázky mohou v muži vyvolat pocit kontroly navíc často umocněný tím, když tazatelka sama o sobě mlčí, jako tajemný hrad v Karpatech. Namísto dotazu „co děláš“ můžete napsat  čím se nyní zabýváte, nebo na co myslíte vy a zeptat se jej „a ty?“ Když bude mít zájem, sám vám ráno pošle přání krásného dne a napíše co dělal a kde byl a zeptá se jaký jste měla den vy. Člověk, který nemá zájem o hlubší známost s vámi a vaše zprávy pro něj budou nudné, bude úsečný a nakonec se odmlčí nadobro. To je docela dobrý test kvality možného partnera, nezdá se vám?

Všechno nemusí jít hned

Kolikrát jste se přistihla, že když jste mu odeslala SMS, jste se nemohla soustředit na nic jiného, protože on neodpověděl hned. Procvičte se v trpělivosti. Nevíte, co právě dělá, jestli má zrovna náladu odepisovat a komunikovat a možná si chce promyslet odpověď a nechce vás zasypat lavinou zpráv bez kloudného obsahu, má práci, je skleróza a pustil to z hlavy, venku mrzne a on čeká až bude v teple, kouká na hokej, má jinou důležitou práci atd., atd. Takže pokud neodepsal během pěti minut, nešilte a zapomeňte brát vývoj situace do svých rukou SMSkami typu : „proč neodepisuješ?“, „stalo se něco?“. Vyčkejte. Pokud o vás stojí, tak se ozve. Jenže vy jste přesvědčeny, že pokud neodpoví IHNED, tak je něco v nepořádku. Z mužského hlediska to tak není. Když neodepíšeme hned, neznamená to, že vás nemáme rádi. Jen jste se na nic nezeptaly.

S přáním všeho dobrého Váš Mirek Musil

Komentáře jsou vypnuty.