Jak se zbavit nočních můr? Pořiďte si lapač snů.

Lapač snůTaké vás ohromili tajemné lapače snů? Je to jedna z nejoblíbenějších bytových dekorací, ale zároveň magický předmět, který pomáhá střežit naše sny. Dá se na ní  narazit téměř  všude. 
Někteří lidé si ho věší i do auta, najdeme ho na tapetách, ale nejčastěji bývá zavěšený nad postelemi. Možná nevíte, že jde vlastně o talisman. Jedna z nejznámějších legend o tom, jak lapač snů vzniknul, se pojí  s Indiány.
Kdysi dávno se prý jedné ženě narodilo dítě, a to nemohlo spát, protože ho trápily noční můry.  Nešťastná matka hledala pomoc u kdekoho a ledaskde. Jednou natrefila na moudrou stařenu. Žena řekla mladé indiánské matce, aby vlastníma rukama utvořila kruh z proutí a do jeho středu vetkala síť života. 
Ta měla zachytit každý zlý sen, který se k jejímu děťátku ve spánku snášel. Malé indiánské dítě od chvíle, kdy jeho matka amulet pověsila nad postýlku, spalo klidně.
 
Jak lapače snů fungují?
Indiáni věřili, že síť uprostřed kruhu umí polapit veškeré noční běsy. Pírka, většinou barevná, navázaná okolo kruhu zase přitáhnou ty dobré sny. Aby lapač dobře fungoval a opravdu zlé sny mohl zahánět, nemůže být nikdy jen tak položený ale musí být volně pověšený v prostoru. Nejlepším místem pro povýšení lapače strop nad postelí. Důležité je, aby síť mohla chytat první sluneční paprsky. I ty pomáhají měnit zlé sny ve sladké.
Všechno ale přichází vniveč, pokud člověk, kterému má lapač pomoci nevěří v jeho moc – potom se jedná pouze o dekoraci.
Jak si vytvořit takový lapač snů?
Lapač snů může vytvořit každý, je k tomu ale nutná alespoň malá dávka zručnosti. Začněte tím, že vytvoříte kruh z proutí a omotejte ho mašlí, nebo provázkem. Kruh je symbolem života.  Obruč také symbolizuje 4 světové strany. Pak utkejte síť od středu kruhu. Bohatě vám stačí bavlnka, nebo vlna.
Síť představuje rodinu, okruh blízkých lidí, kteří se schází u vašeho stolu a stojí po vašem bloku. Obruč, vypletená sítí, se ještě musí ozdobit pery, nejlépe takovými, které jste jen tak někde nalezli. Přidat můžete také korálky, nebo mušličky. Zkrátka to, co se vám líbí, nebo k čemu máte dobrý vztah.
Výborně se na ozdobu hodí horský křišťál anebo tyrkys. Ten první chytá  sny, touhy a přání. A ten druhý kamen zase pomáhá ta přání plnit.
Důležité je to, v jaké barvě váš lapač snů bude. Můžete ji vybrat když, když víte, co která barva znamená. Případně už lapač začněte tvořit tak,  jako když kreslíte mandalu –  jednoduše vybíráte takové barvy, které s vámi vibrují teď. Právě ty  totiž označují vaše aktuální potřeby. Bílá barva zklidní, čistí a pomáhá ladit emoce. Žlutá barva pomáhá k dobré náladě a dodává energii.
Pomáhá také povolit napětí. Červená barva povzbuzuje a pomáhá racionálně myslet. Černá pomáhá vidět i to, co není vidět pouhým okem.

Kartářka Helen Stanku

Foto: Nina Vránová

Pro Dobrou kartářku Helen Stanku

Komentáře jsou vypnuty.