Český bestiář

Divoženky, hejkalové, bludičky, vodníci, rarachové, ježibaby anebo třeba Golem. To jsou naše, stará, dobrá česká strašidla. Chcete o nich o něco vědět? Žádný problém, my vám to povíme.

Baví vás pohádky a strašidelné příběhy? Vyprávíte je ráda dětem, nebo vnoučátkům? Co trochu inspirace z českých luhů a hájů, které jsou různých bubáků, strašidel a divousů plné. Tady máte přehled některých z nich, ale pozor, je jich mnohem víc, než se do tohoto článku vejde!

Bejválek

Místo výskytu: Šumava

Toto strašidlo je veskrze milé, dobromyslné a prospěšné. Je to strážný duch, který působí na předhůří Šumavy v kákovských polesích mezi Nepomukem, Plánicí a Nalžovy. Zjevoval se jako chlapec s velkou hlavou, který mluvil nápadně pomalu. Je převážně neškodný, nebezpečný jen tehdy, když ho vyprovokujete.

Bílá paní

Těch je v Čechách dokonce několik. Ale vždycky je to milé, nešťastné strašidlo, které se stará o blaho lidí, žijících v jejím panství. Obvykle straší proto, že byla nešťastně zamilovaná. Poznáte jí podle vysokého, špičatého klobouku a smutného úsměvu.

Čert

Myslíte, že víte, kdo je čert? Ve skutečnosti jde o zlého démona, pocházející už z předkřesťanských časů. Jestli jste četla řecké báje, možná si vzpomenete na boha Pana. Tak to je podobné, věřila byste?

Duludka

Tohle je opravdu krásná mytologická postava. Je to hezká a milá bohyně, která suší mlhu a vyrábí z ní léky. Takže vlastně taková strašidelná lékárnice. Vyskytuje se převážně na Valašsku.

Hastrman

Neboli vodník. Těch je v Čechách také spousta. Zajímavé je, že mohou být velice zlý, nevšímavý, nebo vyloženě hodní. Také dost záleží na tom, jak se chováte k vodě. Poznávací znamení – zelená barva a mokrý šos.

Klekánice

Na ní pozor. Obchází při klekání, tedy při zvonění k večerní modlitbě a krade děti, které ještě nejsou doma. Je děsivá, zabalená do starých hadrů a má sestru – Polednici. Ta dělá to samé, jako Klekánice, jen v poledne.

Meluzína

V různých obměnách se vyskytuje na celé světě. U nás hučí v komínech a říká se, že zvuk, který vydává, je předzvěstí špatných událostí. V nejhorším případě smrtí někoho blízkého.

Plivník

Říká se mu také plevec, šotek, šetek, rarášek, špiritus, nebo špírek. Je to sice prevít, ale mohl být svému majiteli prospěšný, pokud mu ale upsal svou duši. Zjevoval se jako pták, ohnivá koule, pidimužík, kluk s kuřecími pařátky, černý kocour nebo pes.

Rýbrcoul

Vládce Krkonoš. první zmínka sahá minimálně do 15. století. A asi vás nepřekvapí, že je to vlastně Krakonoš.

Saň

Neboli drak. Může mít libovolný počet hlav, pochopitelně čím více, tím hůře. Vyskytovali se na každém důležitějším hradu a čas od času se dokonce objevil i vlídný a dobromyslný zástupce druhu.

Golem

Golema, neboli homunkula, tedy umělého člověka, nikde jinde, než v Praze nenajdete. Hliněný muž, kterého stvořil pražský rabín, mohl sloužit, ale i ničit. Jeho ostatky prý dodnes leží někde pod dlažbou pražského Starého Města.

Bezhlavá Laura

Toto je rovněž čistě pražské strašidlo. Krásná herečka byla prý kdysi trochu do větru. Její manžel jí uřízl hlavu a poslal jí jejímu údajnému milenci. Od té doby se duch půvabné divy bez hlavy toulá po Malé Straně v Praze a je odstrašujícím příkladem pro všechny nevěrnice.

Redakce

Komentáře jsou vypnuty.