17. března slaví svatého Patrika. Kdo to byl?

Legenda o Irském patronovi a co jsou zač skřítci Leprechauni a pověry na den svatého Patrika

V roce 385 se na západním pobřeží Británie narodil chlapec jehož původní jméno znělo Maewin Succat. V latině je to Magonus Succetus. Pocházel z rodiny místních kněží. I on měl hluboké duchovní sklony. Později byl tento muž známý jako svatý Patrik.

Když mu bylo šestnáct, unesli ho piráti a odvezli ho do Irska. Tam ho jako otroka koupil farmář a chlapec mu pásl vepře a ovce. Kdykoliv mohl obracel se k Bohu, meditoval a modlil se. Učinil prý slib, ze pokud se mu podaří dostat ze zajetí, stane se mnichem. Po šesti letech se mu podařilo uprchnout a vrátit se domů. Jak slíbil, tak udělal a nechal se vysvětit. Říká se, že měl jednu velmi silnou vizi, která ho nakonec přivedla zpět do Irska. Po několika letech studií v klášteře se tam vrátil a začal šířit křesťanství. Legendy tvrdí, že léčil nevidomé i hluché, navracel lidem život. Na posvátné hoře sv. Patrika (Croagh Patrick) se modlil a meditoval.

Jak se slaví den sv Patrika?

Irové si nasazují zelené paruky a barví si nazeleno vlasy i vousy. Nosí symboly trojlístku, které přináší radost a štěstí. A nejen to, taky mají chránit před černou magii. Všude se pije pivo obarvené na zeleno. To ale není jediný alkohol který se pije tradičně v tomto dni. Irové si dají s chutí i tak zvaný Patrikův džbánek. Co to je? Sklenka whiskey! Podle legendy jedna šenkýřka šidila štamgasty, když jim nalévala příliš málo pití. Biskup jí řekl že pokud s tím nepřestane, tak do její krčmy začnou chodit démoni. Od té doby se hostinská polepšila a už nešidila.

 

Pověry na den svatého Patrika

Irové mají rádi dobré jídlo. Mají hodně pověr, které mají odehnat smůlu a přitáhnout štěstí. Obrovskou smůlu prý znamená, když se převrátí židle, ze které se právě někdo zvedl. Stejně tak nebezpečné je cestou potkat pohřební průvod. Pokud už se tak stalo je podle pověry potřeba se k němu připojit a ujít pár kroků. Když to dotyčný neudělá, duše zemřelého přivolá na přihlížejícího nemoci a nebo smrt. Další legenda vypráví, že když vás bude od rána svědit nos počítejte s tím že se zúčastníte nějaké nepříjemnosti. A přidáme ještě jednu – V novém bydlení byste měli první noc spát z pátka na sobotu. To vám přinese nejvíce štěstí.

Na den svatého Patrika můžete v Irsku potkat zlobivé skřítky Leprechauny. Jsou hodně svérázní a mají velmi nevypočitatelný charakter. Získat si jejich přízeň je vcelku složité umění. Mají rádi alkohol a fajfky, často vyrábějí boty. Tyto mužíčci schovávají na konci duhy své poklady. Hrnce plné zlatých dukátů. Když se nekomu podaří takového skřítka chytit, má volnou cestu k bohatství.

Helen Stanku

Komentáře jsou vypnuty.