Zbystřete smysly – posílíte svoji magii 1

Magie se dá provozovat i na úrovni zbystřených smyslů. Jak? Utvořte si  vizionářský den, den nosu, den uší, den doteků a den poznávání chutí. Smyslové dny. Proč?

Magii se může začít učit každý, kdo má o ni zájem. Zbystřené smysly nejsou podmínkou, bez které by to nešlo. Dejme si příklad: když chcete jezdit na kole, můžete začít bez tréninku. Po čase, chcete-li na kole závodit, musíte natrénovat svaly. Stejné je to s magickými rituály a postupy. Pokud budete mít bystřejší smysly, budete dosahovat v magii mnohem lepších výsledků, než když budete mít své smysly v průměrné kvalitě. A z vlastní zkušenosti dodám, že se mi hodně vyplatilo cvičit i fyzicky, například každé ráno Pozdrav Slunci a večer Pozdrav Měsíci (obě sestavy jsou na mých internetových stránkách a jsou z jógy) Když k tomu ještě přidáte Pět tibeťanů, pak máte dokonalou sestavu pro údržbu těla i ducha, získáte skvělou kondici mysli i energií.

Jednotlivé smysly se dají trénovat a zlepšovat. 

Psychická vnímavost není založena na nějaké obskurní formulce, kterou zná jen několik privilegovaných lidí. Je to zcela naopak, vašich pět smyslů už v sobě obsahuje všechny potřebné složky. Každou denní vteřinu absorbujete proměnlivou směs vůni, chutí, zvuků, pohledů a textur. Tento proces je tak automatický, že ho považujete za samozřejmost, ale bez funkce svých smyslů byste byli pro svět opravdu „mrtví“. Je to protipól parapsychologovy životní zkušenosti, kdy všechno je živoucí, citlivé a významu plné. Neobyčejně vnímaví lidé umějí vycítit atmosféru, vycítí přítomnost neviditelných subjektů, mají vidění, slyší poselství a realitu prožívají na mnoha různých hladinách. Když se v tom trochu procvičíte, budete to umět také.

Vizionářský den

Ideální je vybrat si den, kdy bude večer měsíc v úplňku. Jakmile se probudíte, tak si nahlas řekněte: „Dnes se budu dívat na vše kolem sebe velice pozorně.“ Zapne se tak vaše vizuální vědomí a připraví se k činnosti intuice. Zopakujte si to v poledne a před příchodem večera. V průběhu dne se na všechno dívejte nevinným pohledem dítěte – snažte se vidět věci takové, jaké jsou. Dívejte se na předměty, budovy, barvy, lidské tváře, zvířata a rostliny novýma očima. Neztrácejte čas „hodnocením“ – prostě se jenom dívejte.

Tímto způsobem obsáhnete více vizuálních poselství, než kdybyste něco cenzurovali, případně odmítali. V určitém denním okamžiku si vyzkoušejte jedno z níže popsaných cvičení v „zírání“.

Den, kdy se řídíte svým nosem

V okamžiku probuzení nahlas proneste: „Dnes hodlám postřehnout co možná nejvíce různých pachů.“ Zopakujte si to v poledne a před příchodem večera. Toto poselství vás okamžitě postaví na pachovou stopu.

Celý den choďte za svým nosem a vnímejte každé aroma – počínaje vůní ranní kávy s topinkou. Všímejte si úplně všeho – výfukových plynů, vůní a pachů z kaváren a restaurací. Závanu parfému kolemjdoucího. Čichněte si ke svým novinám a nadechněte se vůně kožené aktovky. Nastavíte tak svou psychickou anténu, která začne fungovat, jakmile určitý pach naznačí neviditelnou přítomnost. Lehká starodávná voňavka by mohla být spojovacím článkem k zemřelé babičce a čpavý závan tabáku možná ohlašuje muže, který celý život nedal dýmku z ruky.

Den pozorného naslouchání

Ranní poselství pro tento den zní: „Dnes budu mít uši otevřené a uslyším, jak zní svět.“  Zopakujte si to v poledne a před příchodem večera. Asi si myslíte, že je to lehké, ale patrně si neuvědomujete, kolik zvuků automaticky blokujete.

Tato forma „přirozeného výběru“ je mechanismu přežití a umožňuje soustředit se en na důležité signály z okolí. Jednou z prvních známek stresu je neschopnost vyrovnat se s neustálým náporem pronikavých, disonantních zvuků. Teprve jejich cenzura a zablokování vám pomůže ke klidu a vyrovnanosti.

Můžete provádět vědomou selekci a soustředit se na jednotlivé zvuky jako na oddělené noty hudebního díla.

Proměňte ten den ve svůj soukromý muzikál složený z melodií různých zážitků: automobilové houkačky, zvonící telefony, houkající vozidla, syčící kávovary, řinčení šálků a talířků, hučící výtahy, prásknutí dveří, náhlé výkřiky, štěkot a smích.

Den doteků

Ráno se v koupelně podívejte do zrcadla a nahlas proneste: Dnes každý okamžik prožiji prostřednictvím svých rukou.“ Zopakujte si to v poledne a před příchodem večera.

Nechte své prsty, aby se tou předtuchou rozechvěly, a začněte už doma: přejeďte si rukama po kůži a projeďte si vlasy, sáhněte si na svou osušku, dotkněte se chladného smaltu vany, zaznamenejte kluzký pocit z plastové hračky a špičkami prstů se dotkněte štětin zubního kartáčku. Během dne se dotkněte co možná nejvíce různých textur – hladkých, chlupatých, hedvábných, drsných, teplých, studených – a povšimněte si odlišných pocitů, jak pozitivních, tak negativních. Prožívejte den svým hmatem.

Ochutnávací den

Když máte rádi jídlo a pití, patrně vás potěší strávit celý den jako nekonečnou ochutnávací seanci. Ale přesto byste měli ráno své chuťové buňky nejprve probudit tím, že řeknete: „dnes budu věnovat bedlivou pozornost všemu, co ochutnám.“ Zopakujte si to v poledne a před příchodem večera.

Začněte v okamžiku, kdy vaše ústa zaplaví příchuť zubní pasty, asi bude následovat zákmit chuti ústní vody. Jaké představy ve vás tyto příchutě vyvolají? Uklidňující bylinky, pikantní koření, skořice?

Zamyslete se nad každou příchutí, kterou vložíte do úst. A zkoumejte nepovědomé věci – například chcete-li opravdu šokovat své chuťové buňky, dotkněte se špičkou jazyka kovové mince (umyté!!).

Příště se podíváme na cvičení vnitřního zraku.

 

S přáním všeho dobrého Váš Mirek Musil 

Komentáře jsou vypnuty.