Recept na štěstí

Co je to štěstí? Někdy lidé prožívají situace a  člověk si říká, že z nich snad není cesta ven. O žádné doposud neslyšel.  Co když je to omyl?

Každý o něčem sní. Málokdo by však přiznal,  že to o čem snil i ochutnal. Ale i přesto může být v  životě šťastný. Dá se to naučit.

Je však potřeba si uvědomit,  že z každé situace se dá vyjít a něco získat, i když věci viditelně nejdou podle představ.

Když všechny dosavadní plány lehnou popelem a člověk se cítí bezradný,  je potřeba si uvědomit, že se vše mění.  Je dobré přijmout fakt pomíjivosti. Vše plyne. Nic nemůže zůstat stát v jednom bodu navždy. Vše je v neustálém pohybu a vývoji. Je to zákon evoluce a vývoje. Je potřeba ptát se a zajímat se o svůj vývoj.  Bez toho by mohl být pohled na svět v zajetí dogmat.

Často se stává že se lidé upnou na věci, které jsou již však pro ně zcela nepodstatné a nepotřebné. Oni si ale myslí, že je to pro ně  to nejlepší. Ne vždy je to pravda. S přibývajícím časem se o tom mohou přesvědčit.  Jedna z nejkrásnějších věcí na tomto světě je, že všechno pomíjí.  Tato myšlenka někoho naplňuje hrůzou a děsem a někomu dává naději. Strach není na místě. Zákon přeměny dává lidem volnost a mohou v něm n alézt  naději. Každým dnem lze objevovat něco nového. Je možné dovolit si otevřít se novému pohledu na svět. Vidět vše v lesku nastávajícího nového dne. Tento zákon učí, že stejně tak odejdou i deprese a smutek a může je vystřídat něco lepšího. Jak?

 

Odpoutejte se od minulosti

 

Lidé se často topí v minulosti, v myšlenkách co kdy kde mohli vykonat lépe.  Nedávno u mě byla klientka, kterou tyto myšlenky zcela paralyzovaly. Chtěla je zahnat, ale bez úspěchu. Podle jejích slov se to nedalo. Vše bylo bolestivé a nemohla se na nic soustředit. Je potřeba naučit se chápat a připustit si, že minulost je již dávno pryč a nic s ní nenaděláme. Topit se v tom, co by se dalo kdysi podniknout se svým současným poznáním je blud. Paradoxně totiž právě tyto staré zkušenosti umožnily moudrost a vhled současného poznání. Proč se tedy vracet a přemýšlet o tom, co se tehdy dalo udělat lépe?

Když už se těchto myšlenek nemůžete zbavit, uvědomte si, že příroda nepodporuje prázdná místa.  Proto je raději zkuste nahradit myšlenkami na to, co působí radost. Vzpomeňte si na své dětské sny pomyslete na místa, která duše touží navštívit a kam se chce vrátit a začněte plánovat, jak to udělat. Díky tomu  můžete zvítězit nad svým smutkem.

 

 

Každá situace má své řešení, z každého labyrintu vede cesta ven. Někdy člověk dává příliš velký význam momentálním emocím.  Když se ale podíváme na život a  veškeré procesy z pohledu času, najednou uvidíme, že se situace opakují a někdy v minulosti už člověk byl v situaci, kdy si  myslel také že je bez východiska a že jej už  nic nečeká. Ale stejně je tady a navzdory všemu šel dál. Překonal těžké chvíle. Rozehnal černé mraky. A proč by to mělo být jiné teď?  Stačí chvilku vydržet, uvěřit a doufat. Jediné, co teď potřebuje,  je chvíle klidu. City pominou.  Je potřeba naučit se na to hledět s odstupem. Takto si může lépe poradit a lépe se přesvědčit,  že i ty dobré věci jsou v  dohledu.

 

Co je to vlastně štěstí?

Často lidem ukazuji, jak k němu nalézt cestu.  Štěstí je samo o sobě vnitřní stav. Je to nastavení nezávislé na tom,  co je okolo. Co  člověka obklopuje.  Lidé si myslí,  že někde nějaká nová věc nebo člověk způsobí, že si konečně zase mohou vychutnat pocit štěstí. Je to omyl. Splnění lidských snů a potřeb, nebo stav štěstí – to jsou úplně rozdílné věci. Lidé mohou být šťastní, i když je kolem nich šílená bouře.   Euforie a radost také mluví o tom, že prožívají štěstí. Trvá však jenom chvilku. Zato pocit štěstí je stav dlouhodobý,  stabilní.

 

Co je skryto za pocitem štěstí?

 

Je to především pocit vnitřního klidu a harmonie.  Pocit,  že jsme tam, kde máme být. Víra v nás samé a víra v to, že se věci dějí tak, jak mají, tím správným směrem. Je to naděje, že dříve nebo později se splní naše touhy a sny.  A potom také láska. Láska,  kterou máme hlavně k sobě samým,  svým nejbližším,  ke světu který nás obklopuje. Dalo by se říct, že recept na štěst& iacute; je zakletý pouze ve třech slovech: víra,  láska  a naděje. Vše se mění a stejně tak pominou i smutek a slzy.

Nebojte se budoucnosti,  je to dar který vám teprve dá výherní los života

Nejvíce lidem ztěžuje dovolit si pocit štěstí jejich vlastní či přejaté negativní myšlení. Nemají víru v sebe. Staré vzorce jim našeptávají do uší, že jsou k ničemu. To není tak jisté. Často si lidé myslí, že když se v minulosti něco nepovedlo, tak teď to určitě nevyjde také. Tak to není. Vždyť se stačí ohlédnout. Vzpomenout si, co se stalo, někdy i za nezvyklých, magických okolností. Každá chvíle je dobre k tomu, aby se něco mohlo změnit.  Lidé, kteří pouze čekají na správnou chvíli sami sobě prodlužují cestu ke štěstí. Budou čekat stále. Ideální chvíle často nepřicházejí samy  od sebe, ale je potřeba je vytvořit. Zítřek začíná dnes. I když nemáte sílu a náladu, zkuste si udělat alespoň malou radost. Uvidíte, jak se věci dovedou poskládat i samy. Není nutné se poddat negativním emocím, když už jste tolik vydrželi a zvládli. Je potřeba si věřit a vědět, že si opět poradíte. Kdo ví, co čeká za rohem a kde je psáno, že zítřek nemůže být lepší?

S láskou Helen Stanku

 

Komentáře jsou vypnuty.