Hněv podle znamení zvěrokruhu

Aneb co vás čeká, když se váš partner naštve

 

Pokud jste svého drahého ještě ničím nevytočila, podívejte se, co by vás v takovém případě mohlo čekat. Nebo se ptáte, jak to, že u vás panuje Itálie, či naopak nasupeně tichá domácnost? Horoskop zná odpověď i na tyto otázky. Charakteristiky jsou však obecné pro všechny zrozence daného znamení. Mějte na paměti, že čas narození, z nějž se odvozuje především důležitý ascendent člověka, předpověď může upřesnit a často změnit.

 

Beran

Ohniví Berani dostali do vínku schopnost vybuchnout jako mina, stačí lehké našlápnutí. V tom nemají u ostatních znamení zvěrokruhu konkurenci. Následky jejich výbuchů bývají ničivé, protože většina Beranů nedokáže energii negativních emocí zkrotit. I když dobře vědí, že jim hádka uškodí, sebeovládání je nad jejich síly. Beraní sopečné erupce nelze přehlédnout, výbuch doprovází křik a jen taktak, že nedojde na facky. Hádkou se nikdy neunaví a stojí si paličatě za svým, i kdybyste jim před nosem mávali soudním potvrzením, že v právu jste vy. Ovšem jak rychle vyletí, tak rychle vychladnou, a jsou ochotni ke smíru ve chvíli, kdy to druhá strana nečeká a mnohdy na to ani není připravena. Jenže oni jsou už v momentě, kdy padne poslední ostré slovo, docela v klidu a často jim nezbývá, než dumat o tom, zda se následky konfliktu povede napravit. Vzhledem k tomu, že sami odpouštějí snadno, nechápou, že pro někoho může být hádka důvodem k ukončení vztahu či přátelství.

 

Býk

Spokojení Býci se často tváří jako ztělesněný klid, ale chyba lávky! Také jsou to jen lidé, jejich trpělivost má své meze a nelze nikomu doporučit, aby zkoumal, kam až lze zajít. Býci odmítají a trestají neloajalitu, zradu, dvojí metr a diskriminaci. Nebezpečný je nenápadný nárůst jejich hněvu, déle jim trvá, než si vše srovnají v hlavě a mnohdy pak zapomenou, co přesně jejich nelibost vyvolalo. Stejně dlouho trvá, než se opět dostanou do rovnováhy. Před konfliktem však dávají přednost diskuzi, snaze vyjasnit si stanoviska a co nejklidněji obhájit svůj názor. Jsou-li však vystaveni znevažování a výsměchu, teprve řádně vyletí a jsou pěkně slyšet. Pak je vytočí všechno a vyčtou protivníkovi veškeré nastřádané prohřešky, na něž on už dávno zapomněl. Po ventilaci nelibosti, která jen vzdáleně připomíná konstruktivní rozhovor, však dokážou rychle odpustit. Jenže odpuštění neznamená, že na konflikt a jeho důvody zapomněli a původní mírové vztahy se s nimi obnovují jen pozvolna.

 

Blíženci
Nepředvídatelné a živelné Blížence je složité popsat, natož jejich pravděpodobnou reakci v konfliktu. Jednou přešlap projde bez povšimnutí a příště je oheň na střeše. Rádi debatují o svých emocích, jenže kdopak je schopen se v nich vyznat, natož je zachytit? Toto dvojjaké vzdušné znamení je překvapivě schopno křiku, házení nádobí, kopání do dveří, vulgarity… a vlastně čekokoli. Pokud jsou v ráži, je nejrozumnější jim jít z cesty a nelámat si hlavu s tím, zda tento randál bude zakončen rozchodem, nebo smíchem a souzněním.

Blížence raději zbytečně nedrážděte a netestuje jeho hranice. Neštítí se totiž pomsty – minimem je obejití vašeho nového auta s korunou či šroubovákem v ruce. Klidně na protivníka někoho poštvou, pomluví podnik, kde pracovali, nebo vyluxují společný účet, než vás vůbec napadne, že by k tomu mohlo dojít.

Rak

Klidní zrozenci ve znamení Raka se vždy snaží pochopit stanovisko druhé strany. Mají-li však pocit nedocenění, nepochopení a urážky, velmi brzy začnou pociťovat narůstající hněv. Vybuchují jen zřídkakdy, tváří se, jako by vše bylo v naprostém pořádku, ovšem jejich intenzivní zlost nadále doutná pod povrchem a mění se v nechuť a odpor vůči člověku, který je naštval. V račí mysli se odehrávají spory a plamenné debaty, ale navenek se jen odtáhne, začne svého protivníka přehlížet, předstírá, že neslyší prosbu, nedodržuje sliby a dělá jeden natruc a naschvál za druhým. Rak se mistrně skrývá a uteče z každé léčky a pokusu o komunikaci, nemá čas, nebere telefon a když už z něj vymámíte termín schůzky, na poslední chvíli se vymluví. U Raků je lepší si dávat na konflikty pozor, protože náprava je velmi obtížná. O milovaného Raka byste měli pečovat jako o oko v hlavě a pokud to dokážete, bude vám spolehlivých partnerem a ochranou před nástrahami okolí. Ale stejně pevnou zeď postaví i mezi sebe a vás, pokud ho zklamete nebo naštvete. Pak nezbývá než trpělivě čekat, až ho vztek přejde.

Lev

Co jiného očekávat od krále zvířat než pocit, že je garantem a vládcem pravdy? Běda těm, kteří se o jeho majestát otřou, poznají, jak vypadá hněv. Se Lvem nejlépe vyjdete, pokud se naučíte hlavou jen kývat, nikdy s ní nevrtět do stran na znamení nesouhlasu. A když už nedej Bože dojde k hádce, i v sebevětším vzteku a pocitu křivdy mějte na paměti, že pravdu má on, protože on přece řve ze všech nejvíce a nejlépe. Naštvaný Lev se pro ovládnutí pole sporu neštítí použít jakýchkoli argumentů, prohra je pro totiž něj ponižující zkušenost a udělá vše proto, aby nebyl na straně poražených. Netrápí se tím, co se sluší a co ne, a klidně na vás řve v tramvaji, je mu jedno, že hádku poslouchají sousedi… Naopak – pokud je obecenstvo, rád ho ke sporu přivolá, aby více lidí vidělo, že on je přece v právu. Přes majestátní průběh hádek si v nich Lvi paradoxně nelibují. Pokud náhodou hádku vyvolají, je to známkou toho, že postrádají pozornost. Jakmile se „vyřvou“, je po hněvu a dělají vše pro to, aby se situace urovnala a jejich svět zase byl v pořádku. Protějšku v hlavě ještě rezonují jeho ostrá slova a Lev se už lísá a nechápe, že by se na něj někdo mohl zlobit. Stejně rychle zapomenou i křivdy a nikdy se nemstí, naopak jsou schopni náhle najít zalíbení v největším nepříteli. Samozřejmě za předpokladu, že odkýve jejich názory.

 

Panna

Trpělivost a pečlivost zrozenců v Panně jsou pověstné, stejně jako to, že s velkým porozuměním dlouho snášejí křivdy a provinění bližních. Jenže jednoho dne se pohár naplní a s Pannami začne lomcovat hněv. Zatímco ony vnitřně bublají, méně vnímavé okolí často nemá ani zdání, že je zle. Čím je Panna naštvanější, tím spíše chladně mlčí a vyhýbá se přímé konfrontaci. Dotlačit ji k debatě o problému bývá nadlidský problém a naléháním nic nevyřešíte. Raději ji nechte o samotě, aby si v hlavě přeskládala, co se vlastně stalo a nějak se se svou zlostí popasovala. Rozhodně na ni nezkoušejte zvyšovat hlas, první pokus by také mohl být posledním, protože to Panny naprosto nesnášejí a odmítají akceptovat. Konflikty totiž považují za zradu jejich bezbřehé důvěry, kterou jen velmi těžko dokážou obnovit. I když se se zklamáním vyrovnají, jizvy jim zůstanou a před dalším zraněním se úzkostlivě chrání. Mnohé z nich se pak přes silnou potřebu společnosti druhých raději stáhnou do ústraní.

Váhy

Vyrovnané a trpělivé Váhy jen tak z klidu nevyvedete a než by se hádaly, raději hledají konstruktivní řešení situace. I když svým chováním značně překročíte jejich hranice, budou dělat vše proto, aby zachovaly chladnou hlavu a nereagovaly dříve, než je přejde prvotní zlost. Jsou však velmi citlivé a čím méně dávají hněv najevo, o to hlubší jsou jejich zranění. Jakmile o nich jednou začnou mluvit, vyslechnete mnoho hořkých nářků. Ovšem narazí-li na nepochopení, odejdou své zranění léčit do ústraní, je to pro ně snazší, než čelit konfliktům a konfrontacím. Nespravedlivým lidem, kteří jim ublížili, se pak obloukem vyhýbají, protože křivdy a ponížení si pamatují dlouho. I když už je vše v pořádku, při další příležitosti budete mít svá stará provinění znovu na talíři. Mějte tedy na paměti staré pravidlo: „Cokoliv řeknete, může být použito proti vám.“ Nejen v tomto „soudním procesu“, ale v jakékoli rozepři, kam až bude fenomenální paměť vaší Váhy sahat!

Štír

Uražený Štír umí být nebezpečným nepřítelem. Tito nenápadní a tajemní lidé dlouho působí jako andílci, kteří neumějí do pěti počítat. Za jejich chladně nevinnou fasádou však běží několik kamer zapisujících události a běda, když se proti nim prohřešíte. Nikdy nereagují hned, pomstu dlouho marinují a nechávají odležet, ovšem na studený nářez, který vám pak naservírují, jen tak nezapomenete. Rozhodně se nesnažte paličatého Štíra přesvědčit, že nemá pravdu, to je marná snaha s fatálními následky.

Štíři si nelibují v hospodských potyčkách ani halasných výměnách názorů, nepřátele ničí postupně, promyšleně a systematicky. Ale v domácím prostředí jsou schopni v ohrožení předvést scénky jako z italské komedie. Týdny i měsíce trvá, než zjistíte, že jste svého Štíra urazili, ale jakmile zachytíte jeho ocelově chladný pohled, mějte se na pozoru a zpytujte svědomí, protože štíří pomsta bývá krutě rafinovaná. I když se vám s ním povede vše probrat a nastolit smír, všechny křivdy a hádky si nesmazatelně uloží do paměti.

Střelec

Nedejte se mýlit zdáním diplomacie, klidu a míru, které Střelci mnohdy vyzařují. Pod jejich uhlazenou slupkou se totiž skrývá živelná výbušnost, Zpravidla se projevuje kultivovaně, i když jim někdy ovládání zjitřených emocí dá pořádnou práci.

Jejich zájem o drby a pomluvy je pověstný, ale běda, když se dozví, že někdo pomlouvá je. Rozčilené Střelce je lepší obloukem obejít, diskuze je pouhou ztrátou času a energie, protože jejich výbuchy hněvu bývají kvůli jejich silné emotivní výbavě mnohdy nespravedlivé a extrémní. Někdy na vás naštvaně křičí, ale jejich hněv patří někomu jinému. Nejčastěji to schytává rodina za problémy v práci a naopak – Střelec zuřící na pracovišti tak možná větrá své domácí frustrace. Nejlepší je nechat Střelce vychladnout, pak je trpělivě vyslechnout a problémy s nimi probrat. Někdy stačí jen to, že jim poskytnete empatické „ucho“ a necháte je vymluvit. Střelci se za své extrémní výbuchy později nezřídka stydí do hloubi duše.

Kozoroh

V životě Kozorohů mívá zpravidla všechno své místo a na uspořádání svého světa tvrdohlavě trvají. Rozhodně jim nezkoušejte bez předchozí debaty měnit uložení věcí ve skříních nebo jako překvapení přestavovat nábytek. Překopávání jejich navyklých základů je naprosto vykolejí a naštve. Přesto málokdy vybuchnou, zlost v nich roste pomalu, ale spolehlivě. Překročíte-li mez jejich trpělivosti, nedočkáte se křiku, ale chladného výčtu všech svých prohřešků – něco jako když učitel na rodičovském sdružení z notesu čte nedostatky žáků. Naštvaný Kozoroh pracuje s naostřeným sarkasmem a má dar trefit se přesně do vašich bolavých míst. Napětí dlouho narůstá a následuje velká exploze. Zpravidla se obejde bez křiku, ale bombardování nekonečnými argumenty a výčitkami bývá ničivé. A někdy přijde zcela bez varovných sirén, vytočený Kozoroh totiž umí dlouho nasupeně mlčet, pak svému protivníkovi vyčte všechny prohřešky a když se uklidní, dokáže odpustit.

Vodnář

Vodnáři na konfliktní situace reagují odlišně. Někdy zaslepeně a nespravedlivě křičí, vyčítají a nepustí vás ke slovu, ale jindy se konfliktům úzkostlivě vyhýbají a protivníky ignorují. Pokud mají roztržku s kolegou v práci, kde se mu nemohou vyhnout, chovají se chladně, oficiálně a upjatě. Doma před hádkou dávají přednost procházce, na provokace odpovídají úsečnými, přesně zacílenými slovy a zmizí. Protivník může počítat s tím, že o sobě delší čas nedají vědět, případně s dotyčným přeruší kontakty jednou provždy.

Vodnáři mají „nos“ na lidi a dobře poznají a ocení, jaký význam má ten který člověk pro jejich život a přátelství či jaká je jeho perspektiva ve vztahu. Ovšem stačí jediný konflikt a svůj postoj zcela přehodnotí. Jejich pohled na svět totiž ovlivňuje planeta Uran, takže pokud dojdou k závěru, že přátelství či vztah nemají šanci na vylepšení, nechtějí plýtvat časem ani energií a ze vztahů rychle vycouvají.

Ryby

Jakmile citlivé a plaché Ryby zdálky zahlédnou síť dohadů a konfrontací, mrsknou ocasem a hbitě odplavou. Kdepak scény, halasné hádky a nepříjemné dialogy! Než by se pustily do objasňování situace, jdou se raději projít. Vše se totiž dotýká jejich citů. Ovšem rybí mírumilovnost je jen zdání, skrývají se v nich také pěkní predátoři, kteří umějí sehrát scénky jako z filmu Čelisti. Nemusejí se projevit jako žralok, obyčejná štika stačí. Na scénu nastoupí nespravedlnost, krutost i překvapivý nátlak. Pak je zcela zbytečné jim něco vysvětlovat a vymlouvat, jejich zlost není ukonejšitelná žádnou radou, ať na ně budete mluvit andělsky, nebo ďábelsky. Lepší je vzít nohy na ramena a nechat je o samotě vybublat. Ryby mají dvojí rejstřík nervových reakcí, umějí křičet a smát se, ale také dlouhodobě uraženě mlčet. Ve chvíli, kdy se u vás vodní hladiny uklidní, nejásejte předčasně. Ryby totiž mají hluboké vodní skrýše, kam ukládají vaše prohřešky jako vodníci dušičky do hrníčků. A umějí se s nimi při vhodné příležitosti vytasit!

S láskou Helen Stanku

 

Komentáře jsou vypnuty.