Amulety a talismany

Mají moc odhánět zlé duchy, chránit před smůlou, krádežemi, pomáhají přivolat štěstí, lásku peníze i moc. Po tisíciletí provázejí lidstvo. Co všechno umí, lze jenom stěží popsat. K lidem se většinou dostávaly z druhé ruky. Byly nabité energiemi různých charakterů, zaříkány kněžími, mágy, či šamany a opravdu přinášely pomoc a eliminovaly problém, kvůli němuž byly zhotoveny. Energie v nich zakleté ochraňovaly svého majitele. Zhotovovaly se ze všech dostupných materiálů. Z kovů, dřeva kamenů, keramiky, kostí, minerálů a v neposlední řadě z bylinek.

Talisman přináší svému majiteli štěstí v oblastech na které byl určen, zatímco amulet přináší štěstí svému majiteli i v obecnější rovině. Velmi se při tom čerpá ze symboliky.

Pojďme si říct  něco o nejznámějších amuletech

Hórovo oko

Jeden z nejznámějších symbolů ve starém Egyptě. Pravé oko Hóra je slunce, odpovídá za budoucnost a je aktivní. Měsícem je oko levé. To je pasivní a zná tajemství minulosti. Spolu vidí ve dne i v noci. Jsou připomínkou božské vševědoucnosti. Hórus se znázorňoval také jako člověk se sokolí hlavou. Vzýval se v důležitých chvílích života, kdy se rozcházely životní cesty lidí. Prosil se o pohled do budoucna a toho, co přijde. Jeho oči měly chránit všechny lidi, kteří se cítili skřípnuti životem a potřebovali inspiraci a vhled k tomu, aby mohli překlenout těžké období. Hórovy oči dopřávaly lidem klidný život bez strachů. Hórovy oči lze často vídat zvěčněné na sarkofázích. Jako amulet chrání před slepotou i uhranutím. Používaly se také při obřadech majících pomoci zesnulému přejít z jednoho světa do druhého. Magická práce s okem Hóra však není příliš bezpečná. Rozvíjí jasnovidnost a dovoluje nahlédnout do světa zesnulých. To není zcela vhodné pro všechny lidi. Slabší, či méně duševně pokročilí jedinci by mohli být vystaveni psychickému šoku. A odsud je cesta do psychiatrické léčebny už jenom velmi krátká. Léčebny jsou bohužel plné lidí, kteří si hráli s něčím, čemu nerozuměli a co nezvládli.

Scarabeus

Amulet ve tvaru skarabea byl ve starém Egyptě velmi módní. Byl zasvěcený bohu Cheperovi, jež byl pokládán za jednu z podob slunečního boha. Věřilo se, že se zrodil sám ze sebe. Svému nositeli přinášel božskou ochranu.

Oko štěstí

Tento amulet má neobvyklou sílu odvrátit všechny oči, které by vám chtěli ublížit. Chrání své majitele před uhranutím. Takovýto amulet si lze docela snadno vytvořit vlastnoručně. Najděte si v moři, nebo v potůčku hladký oblázek. Takový, přesně do ruky. Dejte jej vyschnout na slunečních paprscích. Ideálním dnem pro tvorbu tohoto amuletu je každý první pátek v měsíci. Měsíc by měl být někde uprostřed fáze mezi novoluním a úplňkem. Na stůl postavte čtyři svíce.Modrou, bílou, zelenou a černou. Připravte si také stejné olejové barvy, jaké mají svíce. Připravte si čtyři čisté štětce. Uprostřed stolu bude na talířku položený kámen. Do vykuřovací misky vhoďte na žhavý uhlík vykuřovací směs z levandule, nebo santalového dřeva. Představte si, co po amuletu požadujete. Na kámen si nejdřív vše nakreslete tužkou. Poté namalujte na kámen oční bělmo a vyčkejte až uschne. Pak namalujte černou barvou oční čočku. Opět nechte vyschnout. Nyní nakreslete zelenou čárečky duhovky a po uschnutí domalujte kolem větší modrý kruh. Obkreslete ještě nakonec černou barvou. Tyto čtyři barvy na oku štěstí mají své opodstatnění. Bílá barva je o čistotě a chrání před nepřejícími pohledy. Modrá barva posiluje víru v sebe sama, zelená chrání před nepřejícností a dává sílu postavit se zlu, zatímco černá barva všechno spojuje. Namalované oko nechte vyschnout. Po západu slunce zapalte svíce. Začněte zleva bílou. Chvíli se dívejte do plamenů svící, jestli si nevšimnete nějakých překážek, jako by bylo třeba prskání svící. Nad bílou svící vyslovte „Stvořila jsem oko štěstí, aby mne chránilo ode všech zlých lidských pohledů.“

Nad modrou proneste „Stvořila jsem oko štěstí, abych měla vždy víru v sebe.“

Přejeďte s kamenem nad zelenou svící se slovy „Stvořila jsem tě,oko štěstí, abys mne chránilo před lidskou nepřejícností.“

Podržte kámen nad černou svící se slovy „Všechno to dělám pro dobro všeho a všech lidí. Tak se staň a hned!“

Nakonec zhasněte všechny svíce a začněte opět od bílé. Kámen zabalte do bílé látky a uložte na místo o kterém víte jenom vy. Nechte jej tam alespoň jeden den. Poté je kámen připravený vás chránit a vy můžete svůj amulet nosit sebou. Nikomu nedovolte, aby na něj sahal.

Velmi častým talismanem je také podkova

Řadí se k nejvíce rozšířeným symbolům štěstí. Někde se věší obloučkem dolu, jinde naopak. Skutečnou ochrannou moc však mají podle magické tradice pouze podkovy nalezené na cestě na rozdíl od  těch kupovaných. Ty je vhodné magicky ochrannou energií nabít. Podkovy nesou speciálně štěstí na koňských dostizích. Jelikož jsou podobné magnetu, zvyšují i objem vašich peněz, jež přitahují stejně, jako magnet.

Nejpopulárnější přírodní amulet je čtyřlístek.

Přináší tolik štěstí, kolik má lístků. Jeho moc znali již keltští druidové. Byli si jistí, že jim ukáže i zlé duchy a čarodějnice a ochrání je před jejich nástrahami.

S láskou Helen Stanku

 

Komentáře jsou vypnuty.