8 univerzálních snů a co znamenají

Každý z nás má sny a jejich symbolika může být u každého člověka trochu jiná. Přesto existují některá „univerzální témata,“ která se objevují ve snech různých lidí, bez ohledu na jejich původ, osobnost nebo způsob života. Pojďme se podívat, které to jsou.

Někdo vás pronásleduje

Jsou-li lidé ve stresu, často se jim zdá o tom, že je někdo pronásleduje. Ať už je to nějaké monstrum, jiný člověk nebo třeba divoké zvíře. Obvykle takové sny naznačují, že se snažíte ve svém životě něčemu vyhnout. Ale výklad hodně závisí na tom, kdo je oním pronásledovatelem. Opakem těchto „pronásledovacích“ snů jsou sny, ve kterých se spící člověk setkává se slavnými lidmi (například zpěváky, herci nebo politiky) nebo s někým zažívá příjemný fyzický kontakt.

Sny o smrti

Zpravidla neznamenají fyzickou smrt, ale spíše „umírání“ předchozího způsobu života, vztahu s konkrétní osobou a podobně. Sny o zranění (které zahrnují i sny o vypadávání zubů) obvykle hovoří o pocitech zranění nebo strachu ze zranění, ať už fyzického nebo emocionálního. Snaží se nám odhalit naši Achillovu patu. Někdy nás varují, že se o sebe dostatečně nestaráme nebo že naše snažení je nějakým způsobem nebezpečné. Opakem těchto snů jsou sny o uzdravení a znovuzrození.

Problémy s dopravními prostředky

Možná se vám také někdy zdá o tom, že má vlak ve vašem snu zpoždění, nebo že jste zmeškali letadlo. Takové sny nás varují, že se nám věci vymykají kontrole nebo že propásneme příležitost. Sny o cestování na fantastická místa, ať už minulá nebo budoucí, obvykle zvěstují začátek něčeho nového v životě.

Sny o ztrátě peněz

Sny o ztrátě peněz nebo jiných materiálních hodnot (například zničený dům) bývají varováním před takovými událostmi, které se mohou stát kvůli našemu zbrklému jednání. Také poukazují na ztrátu nějaké jiné hodnoty v životě, například podpory blízkého člověka. Na rozdíl od takových snů mohou sny o opravě domu nebo nalezení peněz a cenností na místech, kde to nečekáte, odkazovat na osobu nebo situaci, jejíž hodnotu jste si dosud neuvědomovali.

Sny o neúspěchu u zkoušky

V lidských snech se často objevují situace, kdy propadnete u důležité zkoušky nebo nezvládnete splnit nějaký důležitý úkol. Někdy je význam doslovný, ale mnohem častěji takové sny poukazují na životní zkoušku nebo výzvu, které se bojíme čelit. Naopak sny o úspěchu u zkoušky mohou znamenat posun na vyšší úroveň porozumění nebo jednání nebo odkazovat na talent a dovednosti, kterých jsme si dosud nebyli vědomi.

Sny o pádu nebo utonutí

Pád nebo utonutí ve snu může odrážet ztrátu půdy pod nohama v reálném životě, strach z degradace a podobně. Sny, ve kterých naopak létáme nebo plaveme, představují pravý opak. Probouzíme se z nich s pocitem svobody, radosti a sebevědomí.

Sny o nahotě

Sny, ve kterých jsme nazí, jsou nejčastěji známkou nepohody a neochoty čelit výzvám. Na druhou stranu sny, ve kterých jsme vhodně a elegantně oblečení, znamenají, že jsme spokojeni se svým vzhledem nebo se cítíme připraveni řešit situaci, která před námi stojí.

Sny o katastrofách

Procházíte-li nějakou životní krizí, můžete mít sny o různých katastrofách, jako jsou povodně, zemětřesení nebo války. Kromě toho, že takové sny oznamují konkrétní událost nebo pomáhají snícímu překonat nějaké trauma, naznačují také pocit nebezpečí nebo zdravotní problémy. Sny s opačným obsahem, tedy takové, v nichž je snící osoba ohromena přírodní krásou, pozoruje zázračné události nebo se jich přímo účastní, hovoří o duchovním probuzení, které je doprovázeno pocitem jednoty s přírodou nebo jinými lidmi.

Pro Dobrou kartářku.cz Ak

Foto: Shutterstock

Komentáře jsou vypnuty.