Zbavte se dotěrných a neodbytných myšlenek

Znáte to. Večer lehnete do postele, začnete klimbat a najednou se vynoří myšlenka. Starost. Problém. A za ní další a další. A začnou se zahlodávat do mozku. Místo pozvolného propadání se do osvobozujícího, slastného spánku, začíná přehlídka problémů a starostí. Postupně nabírají zběsilou rychlost, změť představ buší do vaší mysli, minulost i budoucnost vám táhne hlavou a vy vidíte v neskutečných barvách představy, co by bylo, kdyby bylo nebo nebylo.
Zoufale potřebujete spát a jako naschvál vám do hlavy nenápadně vklouzne další problém. A stále jen přemíláte a přemíláte, aniž byste něco vyřešili. Na budíku dvě hodiny ráno a vy pořád ne a ne zabrat. Ráno vstáváte jako zmlácení, kruhy pod očima, na mozku máte těžkou deku, neurony v hlavě se pohybují jak při těžké kocovině, ptáci venku místo jásavého zpěvu protivně řvou a vy máte plni elánu a se svěžím úsměvem na rtech vyrazit do práce. A večer, jen zalezete pod duchnu, jen dolehnete, začíná vám dobře známý šílený kolotoč otravných blbostí. A za čas je ještě hůř. Máte z něčeho obavy, jak to dopadne a začne se to projevovat už i ve dne. Vaše oči jsou kalné, přátelé na vás hledí soucitně a s obavami, reakce máte zuřivě neadekvátní. Pozvolna začínáte být zralí na teplou – studenou – a šup do klece.

CO S TÍM?!

Ve svých kurzech učím v zásadě dvě vyzkoušené dokonale funkční metody.

1. Prodloužený výdech

Na zklidnění celého organismu, tedy i myšlení, skvěle zabírá prodloužený výdech. Stačí rychleji nadechnout a vydechovat zhruba dvakrát tak pomaleji. Nadechovat i vydechovat byste měli nosem. Několikrát to proveďte a jak během dne, tak v noci zklidníte nejen rozbouřenou mysl, ale také uvolníte a zpomalíte nabuzené tělo. Pokud se naučíte toto dechové cvičení používat jako reakci na splašenou mysl, vznikne podmíněný reflex a po nějaké době vám bude stačit jen pár prodloužených výdechů a vaše mysl se rychle zklidní. Osobně to používám i v noci, když nemohu „zabrat“ po rušném dni, nebo když se vzbudím po nepříjemném snu. Zároveň to lze použít na zklidnění, když vás někdo vytočí a máte nervy na pochodu.

2. Zastavení myšlení

Druhá vynikající metoda, jak zastavit nechtěný proud myšlenek, starostí či představ, je přestat je rozvíjet. Pokud budete násilně potlačovat myšlení nebo se budete snažit násilně zaměřovat na pozitivní představy, jen vás rozbolí hlava, budete naštvaní a v noci o to bdělejší a čipernější.

Zkuste NEROZVÍJET PŘÍCHOZÍ MYŠLENKY. Vaše myšlení je jako puštěné video. Pokud na počítači nebo na přehrávači stisknete při puštěném filmu tlačítko PAUZA, zastaví se obraz v pohybu a není slyšet žádný zvuk. Zastavte stejným způsobem svoji představivost. Žádný pohyb, žádný zvuk, jen statický, zastavený obraz. On sám za chvíli zmizí. Než naskočí další myšlenka, váš mozek dokonale odpočívá. Nechte následné představy pár vteřin mírně rozvinout a znovu je zastavte v pohybu. Než naskočí další představa, bude pauza bez myšlení o něco málo delší. Váš mozek dokonale relaxuje a regeneruje. Rozum je však zvyklý pracovat bez přestání a proto vám nabídne zajímavější myšlenky a bude čekat, že se necháte chytnout a budete nové představy rozvíjet. Nenechte se nachytat a i tuto fázi přitažlivějších představ zastavte v pohybu. Když nezaberete ani na zajímavější myšlenky, nabídne vám rozum po nějaké době relaxování řešení nějakého problému.

Tady většina mých kurzistů dělá zásadní chybu. Mají připravený blok a řešení si napíší. Uvolní se a začnou od začátku. Dojdou jen do půli cesty a začínají znovu a znovu. Pokud však vydržíte a nenecháte se svým rozumem zlákat na zaznamenání řešení, pak se dostanete do fáze, kdy můžete nastartovat samoléčící procesy ve svém těle. Takže nejenže se zbavíte dotěrných a naprosto zbytečných myšlenkových procesů, ale můžete dokonale postupně regenerovat svoje tělo, mysl i své city a pocity. Pokud se naučíte zastavovat nechtěné myšlenky v jejich pohybu v průběhu dne, pak to dokonale zvládnete i při usínání a budete spát skvělým, hlubokým a osvěžujícím spánkem. Já tuto techniku zvládám tak, že když se stane a já se v noci starostmi probudím, zastavím je a během pár vteřin znovu usnu.

 

S přáním klidného a pohodového spánku váš Mirek Musil

Komentáře jsou vypnuty.