Když muž opustí ženu…

Náhle odešel a vy se v tom potácíte?

S manželem máte dlouhodobě klidný a pohodový vztah, který jen tu a tam rozčeří drobné obláčky nedorozumění, které se s každým jeho úsměvem vždy rázem rozplynou. Daleko víc je těch hezkých chvil, které vám připomínají ranní červánky na obloze. Čas vesele plyne a vy si pod rouškou spokojenosti ani nestihnete všimout, že červánky se proměnily v zatažený soumrak. Najednou nic není jako dřív a váš milovaný vás opouští. Odcházi bez omluvy, bez vysvětlení a vy vůbec nic z toho nechápete. Netušíte proč… Proč odešel za jinou, když právě vy ho tak moc milujete. Milujete ho a nenávidíte zároveň, za to všechno, co vám provedl. A nejvíc nenávidíte tu, která vám ho odvedla.

Dokud nás smrt nerozdělí…

Ano, tohle vám kdysi dávno sliboval. A vy jste mu věřila, bezvýhradně a bezmezně. A najednou jste sama, opuštěná a pořád dokola myslíte jen na něj, na vaše společné dovolené, a dokonce i na tu kterou jste si ještě nedávno společně plánovali. Nic z toho už najednou není realita a vy chodíte jako tělo bez duše. Vteřiny, minuty i hodiny se pomalu vlečou… Celé noci jen pláčete a ve skrytu duše doufáte, že se k vám vrátí. Sama sebe utěšujete, že se vrátí hned, jakmile pochopí, že jen po vašem boku bude šťastný. Po pravdě řečeno, tento scénář je velmi nepravděpodobný a pokud od vás už jdenou odešel, pak se skutečně vaší společnou budoucností příliš nezabýval. Nezbývá, než-li se postarat sama o sebe, případně o děti, pokud je máte a vykročit vstříc nové budoucnosti…

Jak se s boletí a křivdou vyrovnat?

Ze začátku se musíte připravit na to, že o vás a váš rozchod projeví zájem nejedna klepna z okolí. Ani pomluvy na sebe nenechají dlouho čekat a všechno tohle ve vás bude jitřit mnoho bolestných emocí. Časem však veškerý zájem opadne a k vám budou postupně připlouvat nejrůznější otázky. Kde se jen stala chyba? Co jsem udělala špatně? Miluje ji víc, než když kdysi miloval mě? Na většinu z techno málokdy nenajdete správnou odpověď. Ovšem čas je nejlepším lékem na nejrůznější trápení a pokud budete silná, brzy se žal vytratí a je jen na vás, co nastoupí na jeho místo. Nenechte se zahnat do kouta, kde se budete jen svíjet bolestí. Třebaže je to velice těžké, je důležité, aby jste se zase zvedla ze dna a začala si všímat těch drobných každodenních radostí, které nám život přináší. Pokud vás přeci jen stále dohání myšlenky na bývalého partnera, pak jste se s traumatem ještě nevyrovnala a není od věci svěřit se se svou bolestí kamarádce, nebo jiné spřízněné duši. Cesta k uzdravení je někdy  dlouhá, jindy kratší, ale na její konec dojdete i vy, budete-li chtít.

Co v těchto chvílích dělat a na co raději zapomenout?

Než se přenesete přes ono tíživé období, budou s vámi cloumat emoce a mnohdy i vztek, který snadno a rychle zastíní jakékoliv rozumné jednání. Bolestný rozchod prožilo již mnoho žen, a proto není od věci vyslechnout, nebo si přečíst několik osvědčených rad, které vám v nových začátcích hodně pomohou. Jedině tak si ušetříte mnoho zbytečných chyb a omylů.

S novou exmanželovou partnerkou nikdy nenavazujte žádné kontakty, nijak ji nevyhledávejte nebo snad dokonce nenapadejte. Častokrát to ani nemusí být ona, kdo je na vině vašeho rozchodu. Rozchod je záležitostí vaší a vašeho bývalého a pokud ji budete jakkoliv obtěžovat, vše se nakonec obrátí proti vám. U muže takové chování probudí ochranitelské pudy vůči jeho nové lásce a tou špatnou budete nakonec zase je vy. I když se k tomu situace přímo nabízí, nikdy svého bývalého před nikým neočerňujte. Dřív nebo později se to dozví a vaše vztahy to ještě víc vyostří. To se nemusí vyplatit, zvláště, pokud máte společný majetek a děti.

Ne nadarmo se říká, že hudba dokáže léčit…. ovšem tak jako léčí duši, zrovna tak dokáže prohlubovat deprese. Pokud se pokoušíte léčit zlomené srdce hudbou, potom raději volte písničky, které vám zvednou náladu a které vám nebudou připomínat minulost spojenou s bývalým partnerem.

Tak jako je dobré vyvarovat se poslechu hudby, která může evokovat určité pocity a vzpomínky, steným způsobem může vaše emoce zjitřit i parnerův hlas, který tak dobře znáte. Proto omezte jakýkoliv kontakt na minimum a svého bývalého muže požádejte, aby vás kontaktoval prostřednictvím SMS nebo e-mailů, na které se vám bude snáze reagovat. Pokud máte v rodinném albu společné fotografie, dejte je někam mimo dosah, nebo raději rovnou spalte…

Vaše zlomené srdce může vyléčit i samota. Není od věci udělat si procházku na nějaké hezké místo, nebo do přírody, kde nebudete nikým rušena a tam se v klidu vyplakat. Můžete vykřičet všechna své trápení a pěkně od plic vyčinit bývalému manželovi všechno, co jste mu nestihla říct. Uvidíte, jak je toto osvobozující…

Třebaže vás v první chvíli přepadne silná touha pomstít se, tak jako tak si nepomůžete. Jestli se mu chcete pomstít schůzkou s jeho kamarádem, nejspíš se vše otočí proti vám. Muži jsou k sobě loajální a váš bývalý tak jako tak žárlit nebude…

Místo toho si raději ujasněte, co je pro vás v danou chvíli důležité a čím si jen zaděláváte na nové problemy. Váš vztek i hněv jsou jen vaše emoce, které vás poškozují, zatímco váš bývalý partner si již užívá nových zážizků a nového života. Je třeba zbavit se zlých emocí a pokud toto neuděláte, budete to zase jen vy, kdo bude stále dokola padat na kolena. Do těchto nezpracovaných problémů však v žádném případě nezatahuje děti. Nevtahujte je do vašich sporů, které jim ubližují a kterým často ani nerozumí. Stojí vám za to z dítěte tvořit zbraň i štít v prohrané bitvě?

Další častou chybu, kterou ženy dělají, je srovnávání se s novou ženou expartnera. Ona je jiná než vy…. není lepší, není horší, je zkrátka a dobře jiná. Každá žena je krásná ve své jedinečnosti a působí jinak na každého muže. Proto vás tato srovnání nikdy nepotěší a především nikam nevede…

Chcete stále lpět na minulosti?

Jestliže nechcete odpustit sobě ani jemu, budete se donekonečna trápit a plakat nad rozlitým mlékem. Není to zrovna ten nejlepší způsob, jak uzdravit své vlastní srdce. Pokud se budete donekonečna trápit, nová láska a štěstí si k vám jen těžko najdou cestu. Zamilovat se může každý a láska zkrátka přichází v tu chvíli, kdy ji nejméně čekáme. Jestliže od vás partner odešel, bylo to především proto, že ze vztahu odešla i láska. Tu nemůžeme spoutat, ani nutit, aby s námi zůstala. Život jde dál a my máme na výběr vždy z několika možností. Místo trápení a zármutku můžeme poděkovat za zkušenost, které se nám dostalo a vydat se na novou cestu životem, která nám může přinést mnohem víc, než je život v nefunkčním manželství.  

Dočetla jste až sem a stále tvrdíte, že bez něj nelze žít?

Sama vidíte, že bez něj se žít dá. Není to jednoduché, ani příliš veselé, ale zkrátka a dobře, i bez partnera stále žijete. Ba co víc, máte možnost žít tak, jak si sama přejete. Máte možnost splnit si to, po čem jste celé ty roky toužila, ale k čemu jste si nikdy nedodala odvahy. Váš čas na všechno nyní přichází. Nemusíte tropit okaté hlouposti ani se uzavírat před světem. Jen se dívejte do budoucnosti a buďte otevřená novým výzvám a příležitostem.
 

Komentáře jsou vypnuty.