Dnes se mi o bývalém opět zdálo!

Proč mi stále vchází do snů?

Probudila jste se ze snu o vašem bývalém příteli a pořád se nemůžete vzpamatovat. Srdce vám buší z toho, co jste ve snu zažila, a na povrch vyplavaly emoce, na které jste už dávno zapomněla. Kolik je to vlastně let, co jste se rozešli? Jeho telefon jste vymazala a ani nevíte, kde teď pracuje nebo bydlí. Tak proč se vám o něm najednou zdá a celý den vás pronásledují vzpomínky?

„Je těžké říci, co je nemožné, protože včerejší sen je dnes nadějí a zítra budoucností.“

  1. H. Goddard

Podobné sny mají velkou moc, především se postarají o návrat silných a velmi živých emocí. Žila jste v tom, že minulost už shořela v krbu a nemá s vaším současným životem nic společného. Tak proč sen všechno vrací a otevírá dávno zahojené jizvy?

Proč se vám o něm zdá?

Na žádnou otázku týkající se snů nelze dát jednoznačnou odpověď. Nejlogičtější a nejčastější bývá vysvětlení, že sen je důsledkem toho, že na svého bývalého myslíte, nebo on myslí na vás. Tím jsem vám ovšem nic nového pod sluncem nesdělila, to vás nejspíš napadlo také. Tak silný sen totiž musí skrývat mnohem více informací, než jen to, kdo z vás dvou přemýšlí o kom.

Oblíbenou romantickou odpověď najdeme také v řadě pověstí, písní a pohádek a často tak sny vykládali i naši předkové. V mnoha podobách ústní lidové slovesnosti se píše o tom, že duše lidí, kteří spolu z nějakého důvodu nemohou být, se potkávají alespoň ve snech.

Jaké pocity sen vzbudil?

Při vysvětlování snu záleží na mnoha věcech. Jaké pocity ve vás vzbudil? Jak často se opakuje? Šokovalo vás po probuzení, že realita je úplně jiná? Čím častěji se podobný sen opakuje, tím je jeho poselství silnější a stojí za rozluštění. Velmi důležitý je také děj snu. Rozdělení snů na dobré a zlé je velmi zjednodušené. Každý výrazný sen však stojí za zapsání včetně emocí, které ve vás vzbudil, a pak se můžete pokusit rozebrat, co mohl znamenat.

Klid a radost

Zdálo se vám o setkání s bývalým partnerem a byl to klidný a pohodový sen? Cítila jste se v jeho společnosti dobře? Jedno z možných vysvětlení zní, že ve vašem reálném životě podobné pocity chybí a stýská se vám po nich. Možná ani tolik nepostrádáte bývalého partnera, spíš toužíte po muži, s nímž byste mohla zažít příjemný pocit spokojeného partnerství. Po někom, kdo si s vámi bude rád povídat, ke komu se s radostí přitulíte a v jehož společnosti se budete cítit opečovávaná a chráněná. Tento typ snů zpravidla nese zprávu o vás, že byste měla více naslouchat svému vnitřnímu hlasu, přestat se trápit nadměrnými požadavky a výčitkami, skoncovat s přísností a krutostí sama vůči sobě.

Stýská se, stýská…

Důležitá je také informace o tom, zda se vám po bývalém partnerovi stýská. Možná jste se doposud nesmířila s tím, že jste se rozešli, a přemýšlíte, jak vztah znovu oživit. Nebo se domníváte, že si na něj nevzpomenete, jak je rok dlouhý? Ale co když jste vzpomínky na minulost jenom zatlačila někam do kouta, protože vás každá připomínka ztraceného vztahu bolí? Pak se tyto emoce, před nimiž během dne zdárně utíkáte a potlačujete je, samozřejmě ozvou ve snu. Mají za úkol vám připomenout, že vzpomínky na rozchod jsou pořád ještě živé, stejně jako vazba na expartnera. Potřebujete ještě čas, než se všechno zahojí.

Co vám říká erotika?

Zajímavé poselství nesou eroticky zabarvené sny. Touha po osobě opačného pohlaví a touha být někomu nablízku patří k základním instinktům. Možná se v současném vztahu cítíte dobře, ale pokud se ve snu milujete s bývalým partnerem, podumejte o tom, jak moc vás nový přítel dokáže sexuálně uspokojit. Co vám v současném milostném životě chybí? Co je jinak, než byste si přála?

Erotické sny však mnohdy bývají i zobrazením primitivních rituálů, o nichž v bdělém stavu možná nemáte ani tušení. Řada z nich totiž měla podobu sexuálního aktu. Prostřednictvím pohlavního styku se může projevit také vaše potřeba si s člověkem, o němž se vám zdá, důvěrně pohovořit a něco si vyjasnit. Pohlavní styk může rovněž znamenat touhu po sebeprosazení.

Děsivé zážitky

Někdy mívají sny o bývalých partnerech velmi nepříjemnou atmosféru, mnohé z nich jde zařadit dokonce mezi noční můry. Rozhodně to neznamená, že by vám společnost vašeho bývalého nebo vaše hádky chyběly, sen spíš zrcadlí nedořešené záležitosti mezi vámi. Někdy může být varováním, že váš bývalý na vás často myslí a bude se snažit se s vámi setkat. Po takovém snu buďte velmi pozorná k tomu, co se v bdělém stavu děje ve vašem životě. Je možné, že vás sen před nepříjemným setkáním s vaším bývalým partnerem varuje.

Sny jsou řeč duše

Sny nám předávají informace od našeho podvědomí, proto je dobré jim věnovat pozornost. Podvědomí nás upozorňuje na různé události, situace a pocity, jimiž bychom se měli zabývat. Rozhodně byste neměla podceňovat sny nebo snové symboly, které se často opakují, a sny nabité emocemi, jež nemůžete dostat z hlavy. Sny mohou mít pozitivní i negativní náboj či symboly, ale někdy se stane, že se ve snu i přes jeho negativní děj cítíte dobře. Ani zlými sny se nenechte děsit, ale naučte se je vnímat jako moudré rádce, kteří vám přinášejí důležité poselství. Možná nic z děje snu nemá co říct k vaší současné situaci, může však přinášet důležité zprávy z minulosti o přáních, která jste tehdy měla a dosud se nenaplnila. Ne každý člověk má prorocké sny, ale ve všech promlouvá vaše duše a je dobré naučit se jí naslouchat.

S láskou Helen Stanku

Komentáře jsou vypnuty.