Čím pomáhá břišní tanec?

Břišní tanec pro energii čaker

 

Břišní tanec je velmi smyslný. Snad každá žena, která se dívala na Shakiru, si říkala, že by se takto chtěla umět pohybovat také. Břišní tanec se váže převážně ke dvěma čakrám: druhé – ovlivňující rozmnožovací pochody v těle a čakře sluneční nebo-li solar plexu.

 

Druhou čakru (od spodu) nazýváme čakrou sakrální (svadhisthana). Je asi tři palce pod pupíkem. Její funkce, pokud jsou v harmonii, se projevují kreativitou, spokojeným intimním partnerským životem, činí plodným život váš i lidí okolo vás.

Třetí čakra je čakra solar plexu (manipura). Nachází se v oblasti přibližně dvou prstů nad pupkem.

Břišní tanec upoutává pozornost na pohyby břicha, které se dere do popředí. Pupkem proudí energie z Vesmíru a tanec otvírá čakru tomu, aby mohla pojmout lehčeji co nejvíce blahodárné energie. Takto se tanečnicím dostává silná dávka pocitu vnitřní síly. Vrací se jim díky tomu síla, aktivita, chuť do práce, ale i na jiné bohulibé činnosti. Tanečnice se stávají radostnými, vidí svět v barvách a optimisticky.

 

Kdysi obřad, dnes zábava

Břišní tanec není záležitostí posledních let. Vznikl před několika staletími. Byl známý jako raks sharki, belly dance nebo také arabský orientální tanec. Zpočátku se jednalo o rituální tanec mužských bojovníků. Ve starém Egyptě se tančil ve svatyních na počest bohyně Isis jako obřadní tanec svázaný s plodností.

Pokud některá žena přiváděla v porodních bolestech na svět své dítě, jiné ženy tančily, aby se spojily s energií Země a získaly přízeň přírody. Tanec byl formou modlitby, při níž se prosilo za bezbolestný porod. Nejvíce jej tančí ženy. Belly dance se stal populárním po celém světě. Také je uznávaný jako tanec, který dokáže muže rafinovaně svádět.

 

Vliv na příliv energie

Jak již bylo řečeno, břišní tanec probouzí a reguluje práci druhé a třetí čakry. Tělo se dělí na dvě části. Horní je provázána s nebeskou sférou a spodní se zemí. Bosé nohy tanečnici pojí se zemským živlem, ruce se vzdušným živlem, zatímco pohyby břicha se živlem vody. Energie se čerpá zvenčí, ale kulminuje uvnitř těla. Neexistuje způsob, jak tančit břišní tanec efektivně a nekontrolovat při tom dech. Právě vědomé dýchání řídí tok energie v celém těle. Tanečnice cítí příliv energie, s níž dokáže pracovat.

Svoji úlohu tady hraje pohyb zvaný shimmy, spočívající v držení určité části těla (prsa, bedra a hlavně břicho). Žádný z pohybů není náhodný a všechny musejí být precizní. Tato forma pohybu má hlubší smysl a je svázána s duchovní tradicí. Například takzvané osmičky by měly být tančeny plynule, neboť symbolizují nekonečno. Zatímco kruhy pánví naznačují pohyb Země okolo Slunce.

Břišní tanec je skvělou formou meditace. Každý z jeho pohybů má význam pro práci čaker a regulaci energetického proudění v nich. Proto je břišní tanec ideální pro ženy, které mají problém s přijetím své vnitřní ženy a své ženskosti a mají různé bloky v této oblasti. Také učí elegantním pohybům a jemnému svádění.

S láskou Helen Stanku

 

Komentáře jsou vypnuty.